zondag 5 januari 2014

De arme Lexie heeft mastitis, melkklierontsteking, gekregen

Het was mij een raadsel waarom Polgara op een gegeven moment niet in orde was. Ze had 's nachts een keer schuim gespuugd spugen en haar eetlust liet te wensen over. Meestal is dit een aanwijzing dat er iets van een worminfectie speelt maar ze waren oudejaarsdag nog ontwormd. Maar slimpies kunnen soms kans zien om zo'n pilletje toch stiekem uit te spugen. Meteen herhalen mag niet want dat uitspugen was alleen maar een theorie. Omdat moedermelk het beste is voor kittens en ze wel bij Lexie wilde drinken, gaf ik haar daar zoveel mogelijk de gelegenheid voor en de lieve Lexie vond het allemaal best. Doordat Polgara niet gezond was, mocht ze natuurlijk niet verhuizen. Nadat wij haar mensen dit slechte nieuws hadden gegeven, werd een beetje duidelijk wat er aan de hand was; diarree! Daar kunnen we wat aan doen. Finidiar/diarstop pakt de toxines in de darmen aan waardoor de dieren zich weer snel beter gaan voelen en kunnen gaan genezen.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Lexie ziek. Koorts, pijn dus zo gauw mogelijk naar de dierenarts. Ik had geen idee wat er speelde. Ik had zelfs haar melkklieren gecontroleerd want een mastitis kan een poes heel erg ziek maken. Vaak ontstaat die heel plotseling. 's Nachts waren haar melkklieren niet verontrustend hard of te warm maar als ik ooit weer zoiets meemaak, dit is de eerste echte in dertig jaar, zet ik wel mijn bril om om de poes grondiger na te kijken. De dierenarts had het al snel gevonden en na de nodige injecties met iets tegen de ontsteking, antibiotica en iets tegen de pijn knapte Lexie al weer aardig op. Probleem was alleen dat toen zij zich beter ging voelen dat zij weer naar haar kinderen wilde. En dat mocht dus niet want haar melk was door die mastitis geïnfecteerd. Dit verklaarde ook meteen waarom Polgara zo ziek was geworden. Zij had het meeste bij Lexie gedronken. Toen we nog niet wisten dat dit ging spelen zijn Pip en Qizmo nog naar Jolanda verhuisd en ik hield m'n hart vast omdat ik bang was dat zij misschien ook ziek zouden worden. Zoals het er nu uitziet, lijkt het met een sisser te zijn afgelopen. Pip is wel wat van slag geweest, wilde even niet eten maar bleef wel spelen en de volgende dag at ze al weer graag van de gekookte kipfilet (hét recept bij maagdarmproblemen).
Zaterdag is Qwibus verhuisd naar Mona en Rene en de integratie bij zijn halfbroer Toto en Silfesciangenoot Kimo en de koningin van het huishouden verliep heel soepel.
Ondertussen was Polgara hier al weer gaan eten; eerst een hapje Carnibest en toen begon ze aan de gedroogde kip te knagen. Ik hoop zo dat Qwibus niet echt bij Lexie heeft gedronken toen het mis ging met haar melkklieren want Peter Pan en Donna hadden dat wel. Echt ziek zijn ze niet maar hun ontlasting is niet zoals het hoort en hun eetlust is ook niet zoals het hoort. Vanaf de dag dat ze vast voedsel zijn gaan eten, aten ze ons de oren van het hoofd. Alleen al de laatste maaltijd voor de nacht bestond meestal uit een pond Carnibest voor zeven kittens en twee moedertjes. En wie nog wat wilde, kon zich nog uitleven met het knagen/tandenpoetsen met de gedroogde kip.
We hielden nu dus eten over en de honden hadden het druk met de restjes. Fijn dat we niets hoeven weg te gooien.
Doordat Peter Pan ook niet tiptop was, moesten wij zijn wegbrengen ook afzeggen. Heel jammer/een erg grote teleurstelling voor zijn nieuwe mensen.
 Voor deze nacht maken we verschillende soorten zodat iedereen hopelijk aan zijn trekken gaat komen. Grof gesneden lamshart, ingesneden kipdrumsticks, bordje gekookte kip/rijst/bouillon. Geluk bij een ongeluk is dat de eetlust van Sijntje weer goed is. Even wat minder zorgen is altijd welkom.
Terug naar Lexie die niet bij haar kinderen mocht. Afgelopen nacht was voor niemand goed, een moederpoes van haar kittens scheiden en Huibert kwam met het lumineuze idee om haar een rompertje te laten dragen, net zoals je dat ook doet na een castratie of ander soort operatie. Dit gaf ook wel weer problemen. Omdat Lexie anders liep, er anders uitzag, werd er door verschillende katten en kittens tegen haar geblazen. De tweede helft van de dag verliep het al weer beter en ik hoop dat iedereen straks zijn buikje vol eet en een goede nachtrust heeft. En ik blijf duimen dat de vier kittens die al verhuisd zijn, geen terugval krijgen en zo goed verder gaan als ze al deden.

De foto's:

Dat deed Morrison echt nooit bij ons ;-) Maar zo hebben we toch een kittenkerstboomfoto.
Polgara, al niet in orde en juist drinkend bij haar moeder omdat wij dachten dat het goed voor haar was.
Pip en Qizmo hebben het grote voorrecht om hun nieuwe vrouwtje en huis niet met andere katten te hoeven delen.


Wij hebben onze bank een paar maanden geleden weggedaan maar het bankleven is erg populair bij de kittens. Evenals op schootliggen en in de armen knuffelen.

De welkomstfoto voor QwibusQwibus met zijn grote halfbroer Toto in de buitenren.Qwibus moet zijn liefde verdelen tussen vrouwtje Mona en baasje René. Je kan het als klein katje maar druk hebben.

Ondertussen bij ons thuis:

Lexie samen met haar drie laatste kittens.

Met de kittens gaat het helemaal niet slecht, Aan Lexie is nog wel te zien dat zij er nog niet is.


                                     Donna in het lievelingsmandje van opa Maverick.
Met Peter Pan, oftewel The Pan sinds we van de week de film Hook hebben gezien.

Maverick, de Meef, samen met zijn betachterkleinzoon The Pan

Idem


Polgara samen met Der Peter, zo heet hij ook omdat hij wanneer hij beter is, in Duitsland gaat wonen. Als huisdier samen met een blauw russisch poesje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten