zondag 30 maart 2014

Donna aan de beurt

Vorige week werden de kittens van Lexie en BenBen al weer zes maanden oud. Donnaatje is zo'n charmant en lief poesje en ook al zo mooi van formaat en type. Bij haar eerste uitstapje, in januari naar mijn schoonmoeder, was ze best wel onder de indruk maar bij haar tweede, de show in Fijnaart, ging het boven verwachting goed. Tijdens de veterinaire inkeuring zag ik dat ze natte voetjes van de stress (autorit en vreemde omgeving) had maar eenmaal geïnstalleerd in de showkooi samen met de mentaal heel stabiele Jewel ging het als vanzelf. Speciaal om haar de kans te geven om zich te kunnen terugtrekken, hadden we een kraakzak voor haar gekocht. Daar is ze heel even in geweest en inderdaad de wetenschap dat ze 'een honk' achter zich had, werkte en ze lag vaak mooi te wezen in de rand van die zak.


Even terug in de tijd. Het buitenleven in cattery Silfescian.


In het kleine rennetje op het balkon.
Wij genieten mee van haar genieten van het buitenleven
Maverick is was haar aan het onderrichten over wat je zoal in de buitenrennen kan doen maar zo hoog op die smalle richeltjes hoeft van mij niet. Valpartijen bij katten lopen vaak goed af maar je moet de duvel niet verzoeken. Uiteindelijk heb ik Donna's stoere overgrootvader maar uit zijn benarde positie gered en hopelijk leidt dit voorbeeld niet tot navolging. Je zou niet thuis zijn! Onze katten mogen namelijk dag en nacht van het buitenleven genieten. Alle deuren horen open! Wanneer er reden is om ze te sluiten, lossen de kattenluikjes de kattenvrijheidsprobleempjes op.

Jewel leert haar ook de kleine kneepjes van het kattenvak.

Met mama Lexie. 
Ik heb vaker innige relaties gezien tussen moederpoezen en hun dochters maar deze is toch wel heel erg speciaal. Nu zien we niet alleen de innige liefdevolle kant van hun relatie maar ook het speelse genieten. Ze begrijpen elkaar volkomen en stoeien en rennen behoorlijk stevig. De grootvaders Jack en Maverick willen ook wel eens meedoen; het rennen vinden de dames oké maar die lijf aan lijf-gevechten die vooral Jack graag doet, eindigen meestal in kreunen. Maverick is iets zachtaardiger. Dat heeft hij zich vast in de loop van de jaren aangewend want vroeger kon hij er ook wat van. Op You Tube staat dit filmpje van hem en zijn zoon Wulfric.


Na hard leren en spelen is het goed rusten.Jewel en Donna, de avond voor de grote dag - Donna's eerste show.


Ze deed het zo goed dat ik ook van de gelegenheid gebruik maakte om een fotoserie van haar door Marjan Draat te laten maken. Ik vind het zo leuk dat Marjan met dingen een meer natuurlijke situatie probeert te creëren. Voor Donna maakte het weinig uit. Onder echt leuk verstaat een kat heel wat anders :-)Maar deze foto's hebben we maar van haar!
En ook nog eens een mooi keurrapport en twee!! bekers. Eentje voor de prijs van Beste-in-Variëteit overige variëteiten en eentje voor de Best-in-Show.

Deze twee foto's van deze show doen me zo aan die ene keer herinneren dat mijn moeder ook op een show was. Samen met Tamara. Onze eerste zilveren dame die helaas niet optimaal gelukkig was in onze kattengroep maar het niet beter had kunnen krijgen bij mijn moeder.


Hier kreeg Tamara een prijs voor de oudst aanwezige kat (onze stammoeder van al onze zilvertjes is 17 jaar oud geworden).


Nog zo'n dierbare herinnering; moeder en dochter in de Rai aan het promoten van de raskat en de Zilverabessijn in het bijzonder. Tamara is geboren in 1983 en op deze foto is ze ongeveer vijf jaar oud dus deze foto is zo'n 25 jaar oud.


Donna gedroeg zich boven verwachting goed maar op dat tafeltje vond ze maar eng. Dat kan je aan haar oren en staart zien. Maar eenmaal weer in mijn armen, op schoot of in de showkooi samen met Jewel had ze haar draai weer.Omdat deze show een rasspecial was, hoefden de genomineerde katten niet te concurreren met de katten van de andere rassen. Op deze foto staan de acht Somali's die de BIS behaalden. Ik heb Jewel in mijn handen en naast mij staat de eigenaar van papa BenBen, Ageya, die Donna vasthoudt. Een paar extra handen kon ik goed gebruiken want omdat ze zo goed gewaardeerd werden, moesten ze aan paar keer extra naar de keurmeesters komen. Het was ook heel fijn om te zien dat Donna zich ook prima op haar gemak voelde bij een ander op schoot.


We hadden het bijzonder gezellig. Ad van Kesteren was de chauffeur voor Ageya en maakte zich dubbel verdienstelijk door allemaal leuke foto's te maken.

Maar we hielden er nog meer aan over:


Een stukje, uhum stuk want het was over twee pagina's, in het Algemeen Dagblad. Jewel was in de hoofdrol, behaalde trouwens ook nog de prijs voor Best-in-Show! De fotograaf Alexander Schippers en de journalist Leo van Marrewijk hebben er een leuk stukje van gemaakt. Erg leuk dat Ruud van Jewels oudere zus had bedacht ons te vragen voor een bijdrage voor de bijlage van het AD over wat mensen in de weekenden doen. Het was traditie om bij een publicatie over ons een extra exemplaar aan mijn moeder te geven. Het is heel pijnlijk te weten dat dit niet meer kan omdat zij vorige jaar is overleden. En wat ook pijnlijk is maar van een hele andere orde, is dat het na bijna een half jaar proberen Jewel weer in onze kattengroep te krijgen (conflict met Nieckje en Orchid, ontstaan na een extreem harde knal doordat mensen een grote rol oud mastiek van een dak af plat op de straat gooiden) we hebben moeten besluiten daar mee te stoppen. Vooral Orchid en Nieckje leden onder deze situatie, de wetenschap dat er ergens in huis een kat was die ze wilde aanvallen.


Omdat Jewel vanwege de toestand met Orchid en Nieckje vooral 's avonds bij me op schoot lag - dan was ze onder controle en hoefde er geen kat achter een deur te zitten - moest Donna haar heil wel ergens anders halen ;-) Bij Huibert.

Met opa Jack
                                                                     

Baasje helpen met klussen


Als afsluiting voor deze keer een foto van Donna bij mijn zusje Afke. Een mooie herinnering aan een fijne middag samen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten